Besøk på miljøvennlig møbelfabrikk

På besøk i midtrommet som har vært brukt til fashion show og tv innspilling. Innen 5 år er målet at det skal være en møbelutstilling her. Foto Mari Blokhus Nordtun

Midt i furuskogen på Magnor i Innlandet, ligger The Plus, møbelfabrikken som har tatt bærekraft og innovasjon til nye høyder. Prosjekt TRE-Automasjon reiste på besøk til Magnor for å lære av «verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk».

Vår gruppe med 13 deltakere fra NWC sine medlemsbedrifter, møtte flere av Vestre sine ansatte denne solrike høstdagen. Fabrikken har en egen besøkstjeneste som tar imot grupper, og dette er noe av formålet med bygget – at folk skal oppleve bygget og hente inspirasjon.

I løpet av omvisningen fikk vi innblikk i historien bak The Plus, og hvordan selskapet Vestre styres etter en linje som favner både økonomiske, økologiske og sosiale resultater.

The Plus: et forbilde i innovativ og bærekraftig arkitektur

The Plus er ikke bare et bygg, men et arkitektonisk verk som bærer arven til Vestre Møbelfabrikk. For å gi minst mulig inngrep i naturen, står furuskogen tett rundt fabrikken, og skogbunnen ble flyttet opp på taket for å ivareta leveområder for insekter og fugler. Stien som tidligere gikk gjennom skogen, går nå over taket.

De 888 solcellepanelene på taket leverer omtrent 20% av energien man trenger til produksjonen. Energiforbruket er betydelig lavere enn tilsvarende industrielle komplekser. Herdeovnene i lakkeringen er de største strømslukerne, og det vurderes å leie seg inn i en solcellepark for ytterligere energiforsyning.

Det er verdt å merke seg at The Plus snart vil bli BREAAM-sertifisert. Bygget benytter flere innovative teknologier, inkludert energibrønner 300 meter ned i bakken og et passivhusdesign som reduserer behovet for oppvarming. For å opprettholde komforten inne i bygningen, brukes vindusfilm for å regulere temperaturen og optimalisere naturlig lys. Byggets fasade er laget av brent lerk, et svært holdbart materiale med motstand mot sopp og brann.

Vil tiltrekke seg ung arbeidskraft

Sosial bærekraft er også en hjørnestein i The Plus' filosofi. Bygningen er utformet for å tiltrekke unge talenter og vise at industriarbeidsplasser kan være attraktive og vakre, forteller vår guide Øystein Jamtveit. De 2000 kvadratmeterne med vindusflater gjør skogen synlig fra alle rom i bygget, og ansatte føler at de arbeider midt i skogen. Hver avdeling har sin egen fargeidentitet, mest for å skape liv og glede i fabrikken.  

Jan Christian Vestre ønsker at The Plus skal bli en av «top places to visit» på Tripadvisor. Skogen rundt bygget skal bli en enda mer integrert del av opplevelsen, med Børli-dikt, skulpturer og massive møbler plassert i naturen. Insektshoteller, fulgekasser og bikuber skal opp, og man ønsker en bane mellom trærne som kan føre en rullestol opp blant trærne og inn på taket av The Plus.

Bygget har store vindusflater for å bringe skogen inn i lokalene og skape trivsel. Foto Mari Blokhus Nordtun

Trekonstruksjonene er levert i samarbeid mellom Woodcon , Moelven og Stora Enso. Foto Mari Blokhus Nordtun

Det er brukt fargekoding i de ulike delene av produksjonen, her er prosjektleder i NWC Federica Mudu avbildet i rosa avdeling. Foto Mari Blokhus Nordtun

Forrige
Forrige

Ny prosjektleder ansatt i NWC

Neste
Neste

Konferanse om kunstig intelligens i arkitektur