Norwegian Wood Cluster skal være en koblingsboks mellom fagpersonene i våre medlemsbedrifter.
I våre faggrupper samles medlemmene for å få oppdatert innsikt, utveksle erfaringer og diskutere felles utfordringer.
For å bli bedre. Sammen.
Våre faggrupper
Bærekraft
I faggruppen vil Norwegian Wood Cluster dele kunnskap om klima- og miljøkrav for næringen, samt dele dokumentasjon om karbonlagring i skog og trematerialer. Tre har den unike evnen at den gjennom fotosyntesen binder karbon fra atmosfæren, og binder det så lenge materialene er i bruk. I tillegg har trematerialer lavere klimagassutslipp enn ikke-fornybare materialer.
Utvikling av nye trebaserte, industrielle og bærekraftige byggeløsninger vil være et viktig skritt på veien mot et samfunn med lavere utslipp. Vi må finne løsninger for å få trematerialene til å vare lengst mulig før de brukes til energi. Sirkularitet vil derfor settes høyere på dagsorden i faggruppen de neste årene. Høy kvalitet og levetid på produktene, nye sirkulære løsninger, logistikk, demonterbarhet og ombruk er derfor viktige stikkord.
For tiden er følgende medlemmer representert i faggruppen: Alvdal Skurlag AS, ARE Treindustrier AS, Bergene Holm AS, Dynea AS, Eidsiva Bioenergi AS, Forestia AS, Gausdal Treindustrier AS, Glommen Mjøsen Skog SA, Green House AS, Hunton Fiber AS, Kontur Arkitekter AS, Moelven Industrier ASA, Norsk Massivtre AS, Ny Struktur AS, Skogkurs, Stangeskovene AS, Sweco AS, Trefokus AS, Tretorget AS, Viken Skog AS, Vyrk Innovasjon AS og Østlandet Gjenvinning AS samt NTNU, NMBU, HINN, NIBIO og Treteknisk.
Gruppen ledes av: Berit Sanness
Fremtidige byggeløsninger
Byggenæringen står for 40% av klimautslippene i verden, og en av løsningene på klimautfordringene er økt bruk av biobaserte materialer. Hvis trematerialer i større grad skal erstatte mer klimabelastende materialer, må vi levere fleksible, innovative og konkurransedyktige byggeløsninger som kunden og samfunnet etterspør.
Nye byggeløsninger i tre må også ivareta behovet for å redusere nedbygging av arealer. Industrialiserte løsninger for å renovere bygg med tre og bygge på etasjer i tre (som er et lett materiale) på eksisterende bygg er derfor aktuelle områder. Det samme er høyere trebygg og flere preaksepterte løsninger for bygg med trekonstruksjoner.
Alle bygg består av flere materialer, så optimal kombinasjon av materialer og utvikling av nye løsninger med flere materialer er derfor også en del av fokuset for å oppnå redusert klimafotavtrykk i bygg med trekonstruksjoner.
For tiden er følgende medlemmer representert i faggruppen: ARE Treindustrier AS, Bergene Holm AS, Dynea AS, Gausdal Treindustrier AS, Hunton Fiber AS, Kontur Arkitekter AS, Moelven Industrier ASA, Norconsult Norge AS, Norsk Massivtre AS, Ny Struktur AS, Oslotre AS og Sweco AS samt NTNU, NMBU, NIBIO og SINTEF.
Gruppen ledes av: Berit Sanness
Digitalisering og automasjon
Behovet for dokumentasjon og digital sporing gjennom verdikjeden er økende. Faggruppen vil derfor bidra til økt innhenting og bruk av data i verdikjeden.
Faggruppen vil også jobbe med å optimalisere råstoffutnyttelsen og effektivisere produksjonen i verdikjeden, fra skogen til ferdig bygg. Det innebærer bl.a. å øke kompetansen og bruken av kunstig intelligens, digitale tvillinger og robotisering.
For tiden er følgende medlemmer representert i faggruppen: Alvdal Skurlag AS, ARE Treindustrier AS, Begna Bruk AS, Bergene Holm AS, Gausdal Treindustrier AS, Glommen Mjøsen Skog SA, Hunton Fiber AS, Moelven Industrier ASA, Skogkurs, Stangeskovene AS, Tretorget AS og Vyrk Innovasjon AS samt NTNU, NMBU, HINN og NIBIO.
Gruppen ledes av: Håvard Sørlie
Kompetanse
Vi lever i en tid der produkter og løsninger utvikles i raskt tempo, og forbrukerne forventer høy kvalitet og god dokumentasjon. Samtidig blir konkurransen om arbeidskraften stadig tøffere, blant annet på grunn av synkende elevtall.
Faggruppen for kompetanse har som oppgave å utvikle systemer for kompetanseheving i hele bransjen, både for enkeltpersoner og bedrifter. Tilbudene må treffe både ungdom i utdanningsvalg og voksne som ønsker etter- og videreutdanning. Kompetente medarbeidere er avgjørende for konkurranseevnen.
For tiden er følgende medlemmer representert i faggruppen: Alvdal Skurlag AS, ARE Treindustrier AS, Begna Bruk AS, Bergene Holm AS, Forestia AS, Gausdal Treindustrier AS, Glommen Mjøsen Skog SA, Hunton Fiber AS, Moelven Industrier ASA, Skogkurs og Statskog samt NTNU, NMBU, HINN, NIBIO og Treteknisk.tleder Håvard Sørlie Navn m/lenke til person i Om oss
Gruppen ledes av: Berit Sanness
Kommunikasjon
Faggruppen skal bidra til å videreutvikle kommunikasjons- og markedskompetansen for medlemsbedriftene og for klyngen. Vi vil fremme skog- og trenæringen i vår kommunikasjon for å styrke rekrutteringen til utdanning og yrker i bransjen. I tillegg vil vi jobbe med å fremskaffe dokumentasjon for å kommunisere trematerialenes positive egenskaper, både teknisk og miljømessig.
For tiden er følgende medlemmer representert i faggruppen: ARE Treindustrier AS, Bergene Holm AS, Forestia AS, Hunton Fiber AS, Glommen Mjøsen Skog SA, Moelven Industrier ASA, Skogkurs, Stangeskovene AS og Trefokus AS.
Gruppen ledes av: Mari Blokhus Nordtun