Toppledersamling med ny innsikt

På besøk hos Dynea Industrier på Lillestrøm med lederne i NWCs medlemsbedrifter. Foto: Kristin Grøstad.

I november var lederne i våre medlemsbedrifter samlet for å få innsikt i regelverk og råvaretilgang som ventes å påvirke markedet i årene fremover. Det ble også tid til et besøk hos Dynea, som har et imponerende utvalg av kjemiske produkter og er ledende på det europeiske markedet for trelim.

Samlingen ble innledet med besøk hos Dynea AS  for å lære om utvikling og produksjon av lim til treforedlingsindustrien. Vi lot oss imponere av et aktivt og innovativt lab- og testmiljø som utvikler og tester lim til ulike treslag og produkter til europeiske, asiatiske og amerikanske markeder. Administrerende direktør Tarje Braaten og innovasjons- og utviklingssjef Kristin Grostad viste frem en bedrift med lange tradisjoner, men samtidig en sterk, innovativ vilje, noe som er nødvendig når man leverer limprodukter til ulike treslag og bruksområder, og til regioner med ulike klimaforhold og regelverk for lim i trebygg.

EUs avskogingsforordning på agendaen
Etter besøket på Dynea, fortsatte samlingen på Losby Gods hvor Emma Berglund i Skogsindustrierna og Johan Freij, rådgiver og tidligere skogsjef i Danske Bank, var invitert for å dele tanker og kunnskap om kommende regelverk og fremtidens tømmermarked.

Emma Berglund er Skogsindustriernas ansvarlige for skogsaker i EU og internasjonalt, og følger prosessene rundt EUs avskogingsfordning (EUDR). Hun var invitert for å gi oss en status for EUs arbeid med EUDR og tegne et bilde av hva vi må forberede oss på.

Avskogingsforordningen skal hindre at varer som har forårsaket avskoging eller forringelse av skog, omsettes i EU. Forordningen inkluderer krav til aktsomhet, sporbarhet og informasjon. Selv om ikrafttredelse av forordningen trolig blir utsatt til 30. des 2025, er det store utfordringer knyttet til implementeringen.

Før regelverket kan omsettes i praksis i EU, er det en rekke spørsmål som må besvares. Både definisjoner av begreper som «skogødeleggelse» og «plantasjeskog», men også spørsmål rundt produktforbud og sporbarhet.

Regjeringen har fortsatt ikke bestemt om EUDR skal delvis eller fullt innlemmes i norsk rett, så foreløpig er Norge å anse som tredjeland. Dette er uheldig, og industrien ønsker avklaring så snart som mulig.I Norge følger Treindustrien opp utviklingen med regelverket på vegne av industribedriftene, og administrasjonen i NWC holder dialog med Treindustrien om saken.

Styreleder Jan Tore Mehren ledet toppledersamlingen, som ble holdt på Losby Gods den 13. november 2024. Foto Berit Sanness

Kampen om råstoffet – den nye virkeligheten

Tilgangen på råstoff til tremekaninsk industri påvirkes av politiske vedtak, naturavtalen, billeangrep, skogbrann og krigen i Ukraina. Hvordan vil dette påvirke situasjonen i Norge, kan vi bygge så mye med tre som vi ønsker fremover? Og hvordan vil konkurransen mellom tre og andre materialer i bygg kunne utvikle seg framover i lyset av naturkrise og klimakrise? Til å titte inn i krystallkula hadde vi bedt med oss Johan Freij, nå frittstående rådgiver, men tidligere mangeårig skogsjef i Danske Bank.

Johan Freij mener det vil bli økende etterspørsel etter nordisk bartrevirke og treprodukter, og at det er mye å hente på å utvikle nye produkter som krever mindre trevirke. Foto Mari Blokhus Nordtun

I en tid da byggemarkedet står stille, ser det mørkt ut for treindustrien. Men Freij var opptatt av det langsiktige bildet og forsikret om at bedre tider vil komme. Blant annet fordi man på verdensbasis har sett en stor utbygging av kapasiteten for produksjon av tremasse, og dermed vil få en brist på langfibret virke av gran og furu, som er viktig for lettere og sterkere produkter. Vårt nordiske bartretømmer vil ifølge Freij bli stadig mer ettertraktet som både massevirke og byggemateriale.

For tiden er vi inne i en global lavkonjunktur og kraftig brist på virke. Hvordan blir det når konjunkturen snur, vil mangel på virke bli en trussel eller en virkelighet?

– Jeg tror at den som er «vedsnålast» (snål=gjerrig) og får mest ut av stokken, vil bli vinneren i fremtiden, sa Freij. Han ramset opp utnyttelse av grot*, tynnere sagblad, fingerskjøting, liming, sammensatte materialer og gjenvinnbare og demonterbare produkter.

 – Og husk at luft er billigere enn tre. Det er ikke rasjonelt å bruke massivtre hvis man kan fylle kjernen med luft eller dårligere kvaliteter, sa han. Freijs avslutningsord var at det bare er å «gilla läget» og jobbe med forbedring av logistikken og utvikling av nye produkter.

*kvister og topper

Forrige
Forrige

Landheim inn i klyngen

Neste
Neste

Stor deltakelse på fagmøte om klima i byggebransjen